В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» –znaimo.gov.ua
Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо. Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.
Назва «Знаїмо» розшифровується як «знаємо, що їмо». Просимо батьків та дітей ознайомитись з платформою за посиланням: https://znaimo.gov.ua/
На виконання наказу управління освіти Херсонської міської ради від 25.08.2021 № 159-Т «Про організацію харчування в закладах загальної середньої освіти міста у 2021/2022 навчальному році», відповідно до постанови МОЗ України, головного санітарного лікаря України № 10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)», на виконання законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», постанов Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», згідно договору від 02.11.2021 № 35 між Херсонською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів № 36 Херсонської міської ради та ФОП Климентенко Валентина Миколаївна, в закладі організовано харчування школярів на 2021-2022 навчальний рік з 03 листопада 2021 року відповідно до нормативно-правових документів та вимог санітарного законодавства, а також відповідно постанові КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Стан роботи щодо організації харчування тримається на постійному контролі, готуються аналітичні матеріали для заслуховування на педрадах та нарадах при директорові. Систематично забезпечується систематичний контроль за обліком дітей пільгових категорій, що харчуються за рахунок коштів місцевого бюджету, та ведення облікової документації, безперебійна робота шкільної їдальні з 800 по 1500 годину.
Медичною сестрою школи Ольгою КОРОЛЕНКО перевіряється виконання санітарно-гігієнічних вимог до організації харчування дітей, відбувається щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв. Спільно з заступником директора з господарської частини Дмитром ЯРОСЛАВЦЕВИМ систематично проводяться профілактичні заходи з метою попередження гострих шлунково-кишкових інфекцій, харчових отруєнь, запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).
Протягом навчального року проводиться просвітницька та роз’яснювальна робота серед здобувачів освіти та батьківської громадськості з питань необхідності повноцінного гарячого харчування. Створена бракеражна комісія для бракеражу готової продукції.
Режим гарячого харчування в шкільній їдальні
з 01 листопада 2021:
09.00 – 09.10 – харчування учнів 1-го класу, 2-А, 2-Б;
09.55 – 10.05 — харчування учнів 3-А, 3-Б класів;
10.50 – 11.05 — харчування учнів 5-А, 5-Б, 6-А, 6-Б, 7-А, 7-Б, 8-А класів;
11.50 – 12.05 — харчування учнів 7-В, 8-Б, 9-А, 9-Б, 9-В, 11 класів;
12.40 — харчування учнів 1 класу;
12.50 – 13.05 — харчування учнів 2-А, 2-Б, 4, 10-А, 10-Б класів;
13.45 – 14.00 — харчування учнів 3-А, 3-Б класів.